general
Ante Gotovina

PRIJELOMNA VIJEST
GENERAL GOTOVINA OSLOBOĐEN SVIH OPTUŽBI.

Napisi u hrvatskim dnevnim novinama vezani uz raspisivanje novčane nagrade za informaciju o generalu Gotovini

Datum objave: 11.5.2003., Rubrika: Novosti, Medij: Nema podatka

Napisi u hrvatskim dnevnim novinama vezani uz  raspisivanje novčane nagrade za informaciju o generalu Gotovini


NAKON NEUSPJELE POTRAGE MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA RAPISAO NAGRADU

Za informaciju o Anti Gotovini - 350.000 kuna 
   

 Za informaciju koja bi pomogla u otkrivanju ili uhicenju Ante Gotovinu, umirovljenog generala HV-a i haaškog optuženika, Šime Lucin, ministar unutarnjih poslova daje nagradu od 350.000 kuna.
    Odluka se temelji na 52. clanku Zakona o policiji koji policiji daje ovlast za javno raspisivanje nagrade za obavijesti koje bi pomogle u otkrivanju ili uhicenju osobe koja je pocinila teže kazneno djelo, pronalaženju nestale osobe te radi drugih opravdanih slucajeva.
    Policija jamci anonimnost onome tko bi dao informaciju za koju bi dobio nagradu, dakako ako bi je ta osoba zahtijevala. Na nagradu nemaju pravo oni koji su dali obavijesti kojima policija raspolaže. Iznos koji bi bio isplacen izdvojio bi se iz državnog proracuna, a rijec je o neto svoti. Policija tvrdi da ima nacina da se pri eventualnoj isplati skrije identitet osobe. Kad bi to ta osoba zatražila, od policije bi i dobila zaštitu.
    Neuspjeh dosad poduzetih mjera u traganju za Gotovinom u MUP-ovu se priopcenju navodi kao razlog zbog kojega se tek sad raspisuje nagrada. Nakon što je 23. srpnja 2001. godine Županijski sud izdao nalog, Policijska uprava zagrebacka raspisala je tjeralicu. Policija poziva gradane koji raspolažu korisnim informacijama o mogucem mjestu kretanja Ante Gotovine da to jave na telefone Operativno-komunikacijskog centra MUP-a.
    Policija je dosad raspisala samo jednu nagradu, i to od 100.000 kuna, za informaciju o podmetacu eksplozivne naprave na zagrebackom Mirogoju, ali ni to nije pomoglo u otkrivanju pocinitelja. Razmišljalo se i o raspisivanju nagrade kako bi se razriješio slucaj ubojstva Milana Levara, ali se od toga odustalo.
    MUP još nema pravilnik koji bi tocno precizirao uvjete isplacivanja i visinu nagrada, ali nam je receno kako ministar taj iznos na prijedlog ravnateljstva policije može i povecati.
    Dosad najvece, milijunske kunske iznose u Hrvatskoj su nudile institucije i pojedinci. Tako je Sanja Kos, sadašnja glasnogovornica Vlade, kao glasnogovornica Zagrebacke banke potpisala priopcenje o milijunskoj kunskoj nagradi radi otkrivanja informacije o tome tko je odao racune pokojnog predsjednika Tudmana. No, nagrada nije isplacena jer se Ankica Lepej sama javila policiji, a neisplacena je ostala i druga bancina nagrada za otkrivanje pocinitelja pljacke milijunske pošiljke novca 1996. godine. Nagrada je tada iznosila 100.000 USD.
    Inace, policija je potvrdila da nadzire šest prijatelja Gotovine. Priopcenjem se oglasio i Luka Mišeti navodei da govori uime Gotovinina odvjetnickog tima: " Današnjom sramotnom odlukom Vlada se upisala u svjetsku povijest kao prva vlada koja je raspisala nagradu na glavu svoga pobjednikog generala".
Dušan MILJUŠ

Politicari o nagradi

    Bez obzira na visinu nagrade i cinjenicu da svaki covjek ima svoju cijenu za koju se spreman prodati, predaju Gotovine doživljavam kao izdaju suverenosti i samostalnosti Hrvatske. Istice to haespeovac Miroslav Rožic, koji ocjenjuje da se iz optužnica protiv Gotovine vidi da je rijec o optužnici protiv politike koja je stvarala Hrvatsku.
    Zamjenica predsjednika DC-a Vesna Škare-Ožbolt istice kako nije razumljivo zašto je za Gotovinom raspisana tjeralica sada kada je u bijegu i kada se za njim toliko dugo traga. Ponavlja da se DC apsolutno zauzima za suradnju s Haaškim sudom, ali ne razumije zašto tjeralica s ovakvim iznosom. To samo pokazuje, istaknula je, da Vlada na cudan nacin suraduje s Haagom.
    - To je još jedan u kontinuiranu nizu sramotnih poteza ove vlasti u slucaju generala Gotovine. U prakticnom je smislu, pak, raspisana nagrada besmislena jer u Hrvatskoj postoje dvije vrste ljudi: manjina, koja bi, da zna gdje je Gotovina, platila da ga može izdati, i vecina, koja ga ne bi izdala ni pod koju cijenu - kaže potpredsjednik HSLS-a Joško Kontic, dodajuci kako Lucin i Mesic opovrgavaju da se ljudi u Zadru prisluškuju zbog Gotovine, što znaci ili da su neinformirani ili da svjesno obmanjuju javnost. (D. Ð., Ml. Š.)
 
 
Vecernjakova ON LINE anketa

Biste li za novcanu nagradu otkrili gdje se krije general Gotovina? [520 votes total]


Da (166)  32%
Ne (354)  68% 
 
Slobodna Dalmacija

MINISTAR ŠIME LUCIN "OJACAO" TJERALICU MUP-a
Za informaciju o generalu Gotovini- 350.000 kuna!

Temeljem clanka 52. Zakona o policiji ministar unutarnjih poslova Šime Lucin donio je Odluku o raspisivanju javne nagrade od 350 tisuca kuna za obavijest koja bi pridonijela pronalasku i uhicenju odbjegloga generala Ante Gotovine, cije izrucenje od Hrvatske traži Haaški sud.
Za Gotovinom je, podsjetimo, temeljem naloga zagrebackoga Županijskog suda Policijska uprava zagrebacka 23. srpnja 2001. raspisala tjeralicu. Do sada poduzete mjere traganja nisu rezultirale pronalaskom tražene osobe pa je raspisana javna nagrada.
MUP poziva gradane koji raspolažu informacijama o kretanju i mjestu skrivanja Gotovine da to jave na telefone Operativno-komunikacijskog centra 01/6122-305 i 01/6122-411.
Na kraju priopcenja, što ga je potpisala glasnogovornica Zinka Bardic, istice se kako nema pravo na nagradu osoba koja pruži obavijest kojom policija vec raspolaže.
Dodajmo svemu ovome kako su u MUP-u vec duže vremena razmišljali o raspisivanju nagrade, a na taj korak su se sada, ocito, odlucili nakon brojnih prigovora iz haaškog tužiteljstva Vladi RH kako nisu poduzete potrebne mjere za hvatanje Gotovine. Naime, i u našoj javnosti su se cesto pojavljivale informacije kako je "nestali" general viden na razlicitim lokacijama, no kako ga "vlasti", zapravo, ne žele uhititi, jer se plaše prosvjeda i nereda.

I. DOŠEN
 

ZINKA BARDIC TVRDI KAKO MUP SAMO "OPERATIVNO NADZIRE" ŠEST PRIJATELJA ODBJEGLOG GENERALA

Policija ne prisluškuje

 Policija je danas potvrdila da nadzire šest prijatelja odbjegloga haaškog optuženika generala Ante Gotovine, isticuci da je to dio uobicajenih operativnih mjera za koje je ovlaštena u potrazi za svakom osobom za kojom je raspisana tjeralica. Komentirajuci za Hinu dokument pod nazivom "Plan mjera i radnji potrage" iz veljace ove godine, koji je danas objavljen u jednom dnevnom listu, a govori o "operativnoj kontroli" šest osoba radi potrage za Gotovinom, glasnogovornica MUP-a još je jednom ponovila da se one ne prisluškuju, napominjuci kako se to iz dokumenta i vidi.
Policija ne prisluškuje ni zadarske lokalne dužnosnike, a njihovih imena nema ni u planu operativne potrage, istaknula je Zinka Bardic. Objavljeni dokument nosio je oznaku službene tajne i u tijeku je operativna obrada kojom se treba utvrditi kako je dokument izašao iz policije i dospio u javnost, rekla je glasnogovornica MUP-a. Bardic je rekla da policija u kontinuiranoj potrazi za odbjeglim haškim optuženikom Antom Gotovinom poduzima sve operativne mjere u skladu sa zakonskim ovlastima. Cilj poduzetih operativnih mjera je uhicenje osobe za kojom je raspisana tjeralica, i samo ako se tijekom njihova provodenja utvrdi da mu je netko u bijegu stvarno i pomogao, protiv njega bi se podnijela kaznena prijava, objasnila je ona.
Sve mjere koje je policija poduzela u potrazi za Gotovinom temelje se na clanku 177. Zakona o kaznenom postupku (ZKP) i u skladu su s njezinim ovlastima o izvidima najveceg broja kaznenih djela, kakvo je, medu ostalim, i pomaganje osumnjiceniku u bijegu, objasnila je ona. To kazneno djelo nije navedeno u katalogu kaznenih dijela u slucaju kojih se mogu primijeniti mjere tajnog pracenja i prisluškivanja, kada se prema Zakonu o kaznenom postupku mogu privremeno ograniciti ustavna prava i slobode, ali samo po nalogu istražnog suca. (H)

Vjesnik

Mišetić: Prvi put nagrada raspisana za generala pobjedničke vojske

Šef odvjetnickog tima odbjegloga generala Luka Mišetic kaže da ga ne iznenaduje vijest o raspisivanju nagrade. »O tome se špekuliralo i prije posljednjeg posjeta Carle del Ponte Zagrebu.
Potez ministra Šime Lucina jedna je u nizu pogrešaka koje Vlada cini prema generalu Gotovini: od prisluškivanja do skrivanja dokumenata kojima bi bio osloboden optužbi.
Ovo je prvi put u povijesti da jedna suverena država raspisuje nagradu za generala svoje pobjednicke vojske. U isto vrijeme, druga suverena država - SAD - odlucuje da predsjednik Bush ima pravo pociniti invaziju na Bruxelles ako general Tommy Franks ne bude osloboden optužbi«, izjavio je za Vjesnik Luka Mišetic.
Ž. P.
 

NOVI LIST

OGORCENJE U PAKOŠTANIMA 

Kurtov: Pošteni Hrvati neće prodati generala
 


Na objavu raspisane nagrade medu prvima je reagirao nacelnik Opcine Pakoštane Milivoj Kurtov koji nam je u kratkom razgovoru izjavio: Pakoštanci su s porugom primili vjest o raspisivanju nagrade za generalom Gotovinom. Ni jedan pošteni Hrvat neće prodati čovjeka za tih, nekakvih 350 tisuća kuna, pa sve to spada u domen sprdnje. Zna se međutim da je raspisivanje nagrada bilo duže vremena »u zraku« pa je bilo pitanje dana kad će se ona formalno i raspisati. Umjesto da se članovi Vlade potrude da dostave dokumente Haškom sudu koji bi išli u prilog generalu Gotovini, i u kojima bi bilo vidljivo da general nije počinio ratne zločine, Vlada pokušava na bilo koji način doći do Gotovine. Mogu reci da najnoviji razvoj stvari, nikog nije posebno iznenadio, a niti uznemirio u Pakoštanima. Osobno, naime, osjecam ogroman pritisak i zbog cinjenice da se s tim u svezi prisluškuje i moj telefon, a upravo je u tisku objavljen i taj dokument koji svjedoci o tome. Time se krše moja temeljna ljudska prava, jer ja mogu o nekome misliti bilo što, voljeti generala i govoriti da bi za njega ucinio sve, ali pod uvjetom da drugome ne cinim zlo. Mislim da drugima nisam nacinio zla, a trebam još prouciti što u novom Zakonu o krivicnom postupku znaci cl. 170. kako bi mogao reagirati. No kako naš narod kaže: Kuga dode i prode!
    Još rezolutniji bio je opcinski predstojnik Mirko Šileš, inace i predsjednik Skupštine županije zadarske.
    – Cudim se i grozim Vladi RH, da raspisuje nagradu kao da je general Gotovina neki bandit na Divljem Zapadu iz vremena kauboja i Indijanaca. Za mene je general Gotovina bio i ostao junak Domovinskog rata. Bez njega, zadarsko okružje bilo bi puno duže okupirano. Što se tice same nagrade, malo sam zatecen, ali mislim da bi Vlada RH trebala imati dignitet, uvažavajuci junake i osloboditelje iz Domovinskog rata. Lik i djelo generala Gotovine važilo je i važit ce i u buducnosti ne samo u Dalmaciji, nego i na širim hrvatskim prostorima. No zakon je takav kakav jest, ali Vlada bi trebala uvažavati mišljenja vecine hrvatskih ljudi koji po mom sudu, u generalu vide pozitivnu osobu. To što je grupa trecerazrednih birokrata Haaškog suda odlucila da se i general Ante Gotovina goni za ratne zlocine, govori da ova vlast nema atribute vlasti. Vrhunac svega je i raspisivanje ove novcane nagrade.
S. KLARICA
 

REAGIRANJA: 
Vlast računa na hulje 
 
   
NENAD IVANKOVIC, potpredsjednik HIP-a– Ova vlast racuna da u Hrvatskoj ima puno hulja koje ce za 350 tisuca kuna dati korisne informacije o generalu Gotovini! No, te hulje zapravo i ne znaju gdje se on nalazi, komentirao je jucer Nenad Ivankovic, potpredsjednik HIP-a.
    – Duboko sam uvjeren da to nije akt pravne države vec politicki obracun s generalom Gotovinom. Dokaz tome je i cinjenica da ova vlast od pocetka »slucaja Gotovina« nije ucinila ništa kako bi generalu olakšala položaj, vec upravo suprotno, samo mu ga je otežala.
   
   
    JOŠKO KONTIC, potpredsjednik HSLS-a
    Sramni potez
    – U politickom smislu to je još jedan u kontinuitetu sramnih poteza ove Vlade u slucaju generala Gotovine. U prakticnom smislu to je gotovo besmisleno. Istina, u Hrvatskoj postoje ljudi koji su manjina i koji bi sami platili da mogu izdati generala Gotovinu. Ali s druge strane postoji vecina koja generala Gotovinu ne bi izdala ni za kakav novac.
   
   
    MATE GRANIC, predsjednik DC-a
    Nece se ništa postici
    – Nije jasno zašto se Vlada sada odlucila na ovakav potez, što s njime misli postici, i u koje je to svrhe. DC cvrsto podržava suradnju Hrvatske s haškim tribunalom kao važnu medunarodnu obvezu, ali nismo sigurni hoce li se ovim potezom išta bitno postici.
   
   
    ANTO KOVACEVIC, predsjednik HKDU-a
    Prodavanje generala
    – Ne samo da se nastavlja rasprodaja Hrvatske nego se pocinju prodavati i hrvatski borci i generali. Ministar Lucin trebao bi znati da nije bilo gererala Gotovine ne bi ni on bio ministar. Narod koji ne zna cijeniti svoje branitelje osuden je na nove tragedije. Traži se glava Gotovine kako bi se nakon presude moglo optužiti Hrvatsku za genocid i nametnuti kolektivnu krivnju. Protiv sam ulaska Hrvatske u EU preko haških tamnica. Ministar Lucin bit ce odgovoran pred povješcu i hrvatskim narodom.
   
   
    JOZO RADOŠ, predsjednik Libre
    Skeptican sam
    – Vrlo sam skeptican prema ovoj odluci. To ce imati vrlo negativne politicke odjeke. Opozicija ce napasti punom snagom vjerojatno koristeci neke neugodne usporedbe. Ne želim ulaziti u strucne razloge koji su navele MUP na ovu odluku, ali nisam sretan zbog nje.
   
   
    IVO SANADER, predsjednik HDZ-a
    Degradacija i poniženje generala
    Raspisivanje novcane nagrade za podatke o generalu Anti Gotovini smatramo cinom degradacije i poniženja generala pobjednicke vojske koja je obranila i oslobodila državu. Usuprot tome Vlada bi trebala dostaviti svu potrebnu dokumentaciju za obranu generala Gotovine njegovim odvjetnicima, te tako pomoci u njegovoj obrani i osporavanju neutemeljenih i neprihvatljivih tocaka optužnice – kazao je predsjednik HDZ-a Ivo Sanader.

Z. C., A. R. K.
 

 

 

   
 
 

 

Photos on flickr

Google translate

Antegotovina.com nije odgovoran za prijevod koji se dobije korištenjem alata Google prevoditelj. Google prevoditelj služi samo za približnu informaciju i nikako se ne bi trebao smatrati pouzdanim.

Što radimo

RSS

Preuzmite RSS feed.
Pozdrav, ako ste prvi puta ovdje, slobodno se pretplatite na RSS feed kako bi se informirali o novim člancima. preuzmi »

TWITTER

Pogledajte naše Twitter stranice.
posjetite nas na našem Twitter profilu koji se bavi događajima u i oko sudnice. više »

YOUTUBE

Pogledajte naš YouTube kanal.
Pogledajte video isječke koje smo pripremili za vas.više »

Adresa u Haagu

Ante Gotovina, P.O. Box 13888, 2501 EW The Hague, The Netherlands